Viaţa, talentul, preocupările umane şi sociale ale Mariei Tănase transpar din 1300 de documente, fotografii, scrisori, tablouri, alte obiecte personale etc.

Dintre documente, trebuie să amintim certificatele de naştere şi de căsătorie, apoi cartea de muncă, legitimaţiile şi atestatele şi, nu în ultimul rând, testamentul artistei.

Maria Tănase a lăsat, de asemenea, spre aducere aminte, mii de fotografii; aproape 300 dintre ele au intrat şi în colecţia Muzeului Olteniei. Aceste imagini relevă o Marie Tănase în diferite ipostaze şi contexte sociale: în intimitate lângă o ceaşcă de cafea, cu prietenii prin Bucureştiul de altădată, în spectacole la „Alhambra”, pe alte scene bucureştene, în turneele din ţară sau în campanile de cercetare. Documentele fotografice relevă şi o artistă interesată de peisaje, de frumuseţi geografice, chiar din Oltenia, de oameni, de chipuri şi ambiente stradale.

O altă grupă de documente cuprinde scrisori primite de-a lungul vieţii, cărţi de vizită, repertorii de scenă, programe de spectacol, reviste şi articole adunate în 40 de ani de carieră.

Piesele tridimensionale amintesc, câte ceva despre spaţiile intime ale Mariei; vorbesc de la sine despre gusturile, despre sobrietatea şi modestia marii interprete: o masă cu intarsii de lemn, un covoraş oriental, 2 vaze, una de porţelan şi una de sticlă, două casete pentru bijuterii, câteva şiraguri de mărgele, pălării de stradă şi de scenă definesc sufficient ambientul interbelic intim al Mariei Tănase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.