Expoziţia continuă cu reprezentarea Câmpiei Olteniei, respectiv a teraselor şi domeniilor de vegetaţie caracteristice acestei unităţi fizico-geografice a Olteniei.
O atenţie deosebită este acordată ecosistemului de pădure, ale cărui funcţii şi organizare sunt foarte bine puse în evidenţă, atât prin intermediul exponatelor, cât şi pe module.
În expunerea dioramatică s-a reconstituit un segment din pădurea de câmpie de la Bratovoieşti, marcată în principal de prezenţa cerbului lopătar (sunt însă expuse şi alte mamifere: jderul de copac, bursucul, dar şi păsări arboricole şi tericole, specifice: ciocănitori, gaiţe, piţigoi, fazani etc.).
Relaţiile trofice din interiorul ecosistemelor terestre (de pădure ) sunt reprezentate prin lanţuri trofice (diurne şi nocturne), însoţite de o piramidă trofică, din care se desprinde clar ideea că există trei categorii de organisme, care se intercondiţionează, respectiv producătorii de substanţă organică (plantele), consumatorii primari (fitofagi), consumatorii secundari (zoofagi) şi terţiari (carnivore prădătoare), iar abundenţa acestora scade invers proporţional cu mărimea taliei.