
- Acest eveniment a trecut.
Proiectul cultural-educativ Mediul și Universul, cu prezentarea conferinței UTILIZAREA SPAȚIULUI COSMIC – APLICAȚIILE SPAȚIALE
13 octombrie 2022 @ 11:00 - 17:00 UTC+2

COMUNICAT DE PRESĂ
Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova continuă seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ Mediul și Universul, cu prezentarea conferinței UTILIZAREA SPAȚIULUI COSMIC – APLICAȚIILE SPAȚIALE, o serie de videoproiecții susținute de lector univ. dr. Emil Marinescu de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova.
Este o lecție de astronomie vizând cunoașterea și explorarea spațiului cosmic, legătura dintre forma – dimensiunile Pământului și aplicațiile spațiale.
De la experimentul lui Eratostene care a determinat pentru prima oară circumferința Pământului, la elipsoidul lui Newton și până la geoidul actual, omenirea s-a preocupat de determinarea formei și dimensiunii planetei noastre. Deducerea cât mai exactă a acestor forme și dimensiuni a făcut posibilă cucerirea spațiului cosmic și utilizarea acestuia pentru diverse aplicații spațiale.
Se prezintă modul în care a fost dedusă forma și dimensiunea Pământului iar ca aplicații spațiale este descrisă seria de sateliți artificiali plasați pe diverse orbite (joase, medii, înalte), aplicațiile pentru care au fost concepuți aceștia (telefonie, teledetecție, meteorologie, GPS, televiziune) și telescoapele spațiale care reprezintă tot o aplicație legată de forma și dimensiunea Pământului. Într-un spațiu cosmic din ce în ce mai aglomerat se poate discuta și despre o utilizare durabilă a acestuia.
La manifestare vor participa studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, îndrumați de lector univ. dr. Emil Marinescu, precum și elevii Liceului Tehnologic Costin D. Nenițescu – domeniul protecția mediului îndrumați de profesorii de specialitate Claudia Grigorescu, Luminița Radu-Militaru și Larisa Păun.
Acţiunea coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc joi, 13 octombrie, ora 11.00 la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova și se înscrie în cadrul manifestărilor cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (https://www.worldspaceweek.org/), sărbătoare internaţională a
ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane.
Celebrată în fiecare an la începutul lunii octombrie, anul acesta WorldSpaceWeek a ales ca temă Spațiul și sustenabilitatea, fiind dedicată creșterii gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța și interconectarea spațiului la tehnologiile spațiale.
De asemenea, mediul orbital al Pământului este o resursă limitată care are nevoie să fie protejată. Prin asigurarea sustenabilității pe termen lung a activităților spațiale, nu numai că este garantată prezența tot mai mare a omenirii în spațiu, dar și contribuția la îmbunătățirea socio-economică, precum și la viața întregii omeniri de pe Pământ. Pentru că doar prin dezvoltare durabilă Pământul și spațiul, vor rămâne accesibile generațiilor viitoare.