aprilie 2024
Vernisaj expoziție temporara “Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor”
Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Etnografie, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române, organizează marți, 23 aprilie 2024, ora 11.00, la Secția de Etnografie – Casa Băniei, str. Matei Basarab nr. 16, vernisajul expoziției temporare “Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor”. Expoziția este centrată pe un meșteșug care, deși considerat prohibit la un moment dat, s-a remarcat și s-a impus ca unul dintre genurile cele mai realizate ale artei…
Află mai mult »Conferinte de Ziua Mondială a Pământului
Luni, 22 aprilie 2024, orele: 11.00 – 12.30, în sala de conferințe a Secției de Științele Naturii din str. Popa Șapcă, nr. 8. vor avea loc activități didactice transdisciplinare, prilejuite de Ziua Mondială a Pământului (22 aprilie). Activitățile sunt menite să sprijine programul școlar educativ „Săptămâna Verde” și sunt rodul colaborărilor dintre muzeograf dr. Mirela Ridiche, prof. dr. Maria Tronea – vicepreședinte al Asociației Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și directorul Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuși” din Craiova – prof.…
Află mai mult »mai 2024
A XVII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, la Craiova
Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Științele Naturii, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi, în parteneriat, cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local, organizează în perioada 24-26 mai 2024, str. Unirii, a XVII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme. Deschiderea oficială a salonului va avea loc vineri, 24 mai, ora 11.00. Ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme Craiova se va bucura de participarea a numeroși specialişti de marcă din…
Află mai mult »iunie 2024
Muzeul Olteniei Craiova, prin Secția de Istorie-Arheologie, participă la a XV-a ediție a Zilelor Europene ale Arheologiei
Muzeul Olteniei Craiova, prin Secția de Istorie-Arheologie, participă la a XV-a ediție a Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA), în perioada 14-16 iunie 2024, evenimentele organizate fiind coordonate la nivel național de către Institutul Național al Patrimoniului. Astfel, vineri, 15 iunie, în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei, Secția de Istorie Arheologie va oferi acces gratuit tuturor vizitatorilor, ce vor putea admira în expunerile permanente ale secției importante artefacte descoperite în urma cercetărilor arheologice din zonal Olteniei, precum: fosile, ceramică pictată din…
Află mai mult »”COMUNiUNEA OMULUI CU DUMNEZEU ÎN SCOARȚĂ ȘI PISTORNIC”
Joi, 20 iunie 2024, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova deschide publicului larg porțile pentru vernisajul unei noi expoziții temporare ”Comuniunea omului cu Dumnezeu în scoarță și pistornic”, în cadrul căreia sunt puse în valoare în scopul cunoașterii, educării și recreerii două dintre obiectele de patrimoniu din colecțiile muzeului ce fac trimitere la legătura dintre om și Dumnezeu: pistornicul, ca instrument ceremonial al actului de a dărui și a primi ofrande, și covorul oltenesc ce poartă crucea, simbolul sacru…
Află mai mult »septembrie 2024
Conferinţa Internațională MUZEUL ȘI CERCETAREA ŞTIINŢIFICĂ, a XXXI-a ediție,
O nouă ediție a Conferinţei Internaționale „Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică”organizată de Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, se va derula în perioada 12-14 septembrie a. c. Organizată anual pe parcursul ultimelor trei decenii, această manifestare a devenit emblematică pentru instituția noastră, deservind una din funcțiile importante ale muzeului, aceea de cercetare științifică a patrimoniului natural și cultural. Deschiderea Conferinței va avea loc joi - 12 septembrie, ora 10:00, în sala de conferițe a…
Află mai mult »octombrie 2024
Expoziția temporară „Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi”
Miercuri, 2 octombrie 2024, ora 11.00, Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova vernisează expoziția temporară „Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi” dedicată istoriei celebrelor tipografii și librării care au funcționat în Craiova la începutul secolului XIX și care au avut un rol esențial în dezvoltarea culturii românești în secolele XIX-XX. Astfel, în perioada octombrie 2024 - februarie 2025, vor fi etalate în cadrul expoziției temporare: documente, cărți, hărți, fotografii privind evoluția primelor tipografii și librării din…
Află mai mult »Târgul Meșterilor Populari, a XLV-a ediție, în perioada 25-27 octombrie
Muzeul Olteniei Craiova, prin Secția de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și, în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova – Secția de Folclor și Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” –Ansamblul de dansuri „Maria Tănase”, organizează în perioada 25-27 octombrie 2024, în Piața „William Shakespeare” din Craiova, a XLV-a ediție a Târgului Meșterilor Populari, sinteză a tradițiilor și spiritualității populare românești, ce va reuni în Cetatea Băniei circa 40…
Află mai mult »noiembrie 2024
Prima ediție a Târgului de Toamnă la Cula Izvoranu-Geblescu de la Brabova
Muzeul Olteniei Craiova prin Secția de Etnografie cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Brabova, Centru de Creație Dolj, Școala „Ilie Martin” din Brabova, Școala Gimnazială „Eufrosina Popescu” din Botoșești-Paia și Școala Gimnazială Grecești organizează, în data de 09 noiembrie 2024, la Cula Izvoranu-Geblescu, prima ediție a Târgului de Toamnă. Târgul de Toamnă de la Brabova își propune un arc peste timp, ne vom întoarce preț de câteva clipe la rădăcinile neamului românesc, la…
Află mai mult »decembrie 2024
Eveniment artistic la Craiova. Expoziție de artă fotografică
Expoziția personală itinerantă de fotografie „Cum respiră pământul” a regizorului Dan Mihalcea va fi vernisată la Muzeul Olteniei Craiova în data de 3 decembrie 2024 la ora 12.00. Expoziția este deschisă publicului în perioada 3 – 27 decembrie 2024. Cum respiră pământul este un proiect itinerant care are trei obiective: scoate în evidență o lucrare artistică contemporană, pune în valoare o parte a patrimoniului natural al României și atrage atenția asupra contaminării mediului cu materiale care pot să influențeze în…
Află mai mult »