
octombrie 2019
Programul Târgului Meşterilor Populari, Ediţia a XLII-a, reper identitar al Craiovei (25-27 octombrie 2019)
Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Etnografie - Casa Băniei, organizează în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, având sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, pe Esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, Piața „William Shakespeare”, Craiova, în perioada 25-27 octombrie 2019, Ediţia a XLII-a a Târgului Meşterilor Populari – expoziție în aer liber, loc de întâlnire cu valorile tradiţiilor meşteşugăreşti românești. Reprezentând tradiția în Cetatea Băniei, matricea autenticului în Oltenia, Târgul Meșterilor Populari, reunește la Craiova, de 42 de ani,…
Află mai mult »noiembrie 2019
Foto-expoziția „Craiova veche” la Aeroportului Internațional Craiova!
Expoziția temporară este organizată de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, și cuprinde 35 de imagini ce încearcă să surprindă atmosfera mondenă, și efervescența culturală, arhitecturală și comercială a orașului în perioada Belle Époque și în prima jumătate a secolului al XX-lea. Ca mare fief boieresc pentru veacuri de-a rândul, Craiova (Cetatea Băniei) a concentrat și a coagulat, o foarte bogată și valoroasă arhitectură rezidențială de statut, aferentă boierilor și aristocraților vremii. Aducerea în prim plan a acelor timpuri, printr-o expoziție…
Află mai mult »Ateliere creative “Eu sunt România”, la “Casa Băniei”
“Casa Băniei” - Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, organizează în spațiul său interactiv, din str. Matei Basarab nr. 16, în zilele de 26 și 28 noiembrie, începând cu ora 14:00, atelierele creative “Eu sunt România”, coordonate de către muzeograf Maria-Diana Călin. Activitățile se derulează în cadrul proiectului cultural “Ateliere de țesut și cusut” - o modalitate nonformală de învățare pentru cei mici, în cadrul unei educații moderne interdisciplinare, unde etnografia, istoria,…
Află mai mult »Atelierul “Istorie și Pictură” acțiune dedicată Zilei Naționale a Romaniei – 1 Decembrie 1918
Secția de Istorie - Arheologie a Muzeului Olteniei a desfășurat azi, 26.11.2019, ora 10.00, Atelierul “Istorie și Pictură” acțiune dedicată Zilei Naționale a Romaniei - 1 Decembrie 1918, coordonată de muzeograf Suru Claudia. La acțiune au participat elevii clasei a II a A, de la Colegiul Național Carol I, coordonați de prof. Mirea Valeria. Cei mici au vizionat filmulețe despre Marea Unire și imagini din timpul primului război mondial. Au fost încăntați să deseneze imaginea tricolorului romănesc.
Află mai mult »decembrie 2019
3 Decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități!
The Future is Accessible / Viitorul este accesibil! Accesibilizăm spațiile expoziționale ale Muzeului Olteniei prin dotarea secțiilor muzeului cu tehnologii asistive pentru tineri cu deficiențe grave de vedere! Am înțeles noi, specialiștii din muzeu, că este un privilegiu faptul că tinerii cu deficiențe grave de vedere ne primesc din când în când în lumea lor, poate fără lumină și culoare, însă cu brațele inimii deschise, iar noi putem să-i sprijinim cu bunăvoință și acceptare atunci când își doresc să viziteze muzeul.…
Află mai mult »Salonul Internațional de Caricatură Nicolae Petrescu – Găină, la Muzeul Olteniei Craiova
Salonul Internațional de Caricatură ʺNicolae Petrescu – Găinăʺ se va deschide în ziua de 5 Decembrie 2019, ora 11.00, la sediul Muzeului Olteniei. Acest eveniment cultural a ajuns, în acest an, la cea de a XII-a Ediție, proiectul luând naștere în anul 2007. Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Olteniei Craiova, în colaborare cu Asociația Caricaturiștilor Profesioniști din România. Au fost primite inițial un număr de 328 de lucrări din care juriul a selectat pentru a fi expuse în cadrul salonului 160…
Află mai mult »Atelierul de educație animalieră plastică “Pădurea Zăval”, la Școala Gimnazială Ostroveni
Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei organizează, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, în data de 6 decembrie 2019, începând cu ora 10.00, în cadrul proiectului cultural Bios Art, atelierul de educație animalieră plastică "Pădurea Zăval", la Școala Gimnazială Ostroveni. Tema abordată în cadrul atelierului de către organizatori: muzeograf dr. Lila Gima, referent de specialitate, Coman Alina, profesori învățământ primar Școala Gimnazială Ostroveni - Ilie Amelia Ioana, Eugenia Mirea, și director Pîrvu Viorica, este una de mare interes vizând…
Află mai mult »Am împodobit bradul! Îl așteptăm pe #MoșCrăciun!
Am împodobit bradul! Îl așteptăm pe #MoșCrăciun ... și uite că se mai duce încă un an! Nu am vrea să devină un clișeu, dar suntem puțin nostalgici. 😌 Mulțumim #publicului minunat pentru încrederea acordată în 2019. ❤️ Azi este despre ei, cei care mereu își oferă timpul, energia și curiozitatea de a vizita spațiile expoziționale ale Muzeului Olteniei (Secția de Istorie-Arheologie, Secția de Etnografie și Secția de Științele Naturii)! ❤️ ÎMPREUNĂ ❤️ Așa am fost tot anul 2019 la ##MuzeulOlteniei## Craiova. Multumim pentru tot sprijinul și fiți cu…
Află mai mult »EXPOZIȚIA TEMPORARĂ „COPILĂRIA ÎN COMUNISM” DECEMBRIE 2019 – MARTIE 2020
Muzeul Olteniei vernisează vineri, 20 decembrie 2019, ora 11:00, în spațiul expozițional de la sediul Secției de Istorie-Arheologie, din str. Madona Dudu nr. 14, expoziția temporară „Copilăria în comunism”. La trei decenii distanță de la Revoluția din 1989, specialiștii Secției de Istorie-Arheologie vin în întâmpinarea publicului cu o expoziție dedicată copiilor și adulților, printr-o încercare de recuperare a memoriei vieții trăite în comunism. Eram niște puștani fericiți într-o lume mai puțin tehnologizată? Făceam mai multă carte înainte de 1989? Ce…
Află mai mult »Programul Muzeului Olteniei in perioada Sarbatorilor de iarna
În perioada sărbătorilor de iarnă, Muzeul Olteniei va funcționa conform următorului program: - 25.12.2019 și 26.12.2019 – Închis (sărbători legale) - 27.12.2019, respectiv 03.01.2020 - Închis conform prevederilor H.G nr. 970/2019; - 28.12.2019 și 29.12.2019 – Închis pentru vizitare datorită tratamentelor specifice de conservare a pieselor de patrimoniu cultural național, efectuate în cadrul depozitelor și spațiilor expoziționale; - 30.12.2019 - Închis (conform programului standard); - 31.12.2019 – Deschis, program 09.00-17.00 (16.30, ultimul vizitator); Începând cu data de 4 ianuarie 2020,…
Află mai mult »