Lucrarea prezintă date actuale privitoare la avifauna din ecosistemele terestre şi acvatice din lunca Dunării dintre Calafat şi Zăval (jud. Dolj).

În cuprinsul ei au fost abordate următoarele aspecte: analiza sistematică şi fenologică, dinamica speciilor şi populaţiilor de păsări pe parcursul sezoanelor ecologice, relaţiile cu mediile de viaţă, distribuţia în principalele zone umede şi în arii de protecţie specială avifaunistică (SPA), statutul de ameninţare şi conservare al fiecărei specii, pe plan global şi naţional.

În ultima parte am făcut cunoscuţi factorii care ameninţă stabilitatea speciilor de păsări şi am promovat o gamă largă de măsuri de conservare a speciilor şi habitatelor, acestea putând fi incluse şi concretizate în planurile de management ale siturilor cuprinse în teritoriul investigat.

Pentru realizarea acestei lucrări am centralizat şi prelucrat datele observaţiilor personale, începute în anul 1995, în zona umedă Bistreţ şi, extinse din anul 2004, în tot sectorul de luncă dintre Calafat şi Zăval/Jiu.

Pentru o caracterizare corectă şi completă a situaţiei avifaunei din zona luată în studiu am consultat, totodată, şi literatura de specialitate (cărţi şi articole ştiinţifice, cataloage de colecţii) şi colecţiile muzeale, iar în mică măsură, am folosit unele date rezultate din  ancheta de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.