Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Lansarea volumului aniversar ”1923 – 2023, 100 de ani de istorie a Științelor Naturiila Muzeul Olteniei”

septembrie 7 @ 08:00 - septembrie 9 @ 17:00 UTC+2

Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează în perioada 7-9 septembrie a.c., Conferinţa Internațională Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică, context în care se vor derula acțiuni culturale dedicate împlinirii a 100 de ani de activitate a prestigioasei secții prin lansarea volumului aniversar ”1923 – 2023, 100 de ani de istorie a Științelor Naturiila Muzeul Olteniei”.

Deschiderea Conferinței va avea loc joi – 7 septembrie, ora 10:00, în sala de ședințe nr. 1 a Consiliului Județean Dolj, iar începând cu ora 11.15 se vor derula activități dedicate celebrării a 100 de ani de istorie a Secției de Științele Naturii, respectiv acordarea de diplome și medalii acordate personalităților ce au avut o contribuție majoră la dezvoltarea Secției.

Lucrările susținute pe secțiuni: Geologie, Biologie vegetală, Biologie animală: nevertebrate și vertebrate, Ecologie și Protecția mediului vor fi susținute la sediul Secției de Științele Naturii din str. Popa Șapcă, nr.8, începând cu ora 15.00.

Programul Conferinței împreună cu volumul de rezumate ale lucrărilor (Book of Abstracts), pot fi accesate pe site-ul conferinței: http://www.sesiuneinternationalamuzeulolteniei.ro/.

Conferința se înscrie într-una din funcțiile importante ale muzeului, aceea de cercetare științifică a patrimoniului natural și cultural universal și este o manifestare științifică emblematică pentru instituția noastră, organizată anual pe parcursul ultimelor trei decenii.

Vor fi prezenți circa 80 de participanți, specialiști din toate domeniile biologiei (cercetători, cadre universitare și muzeografi), din țară și străinătate.

Exemplificăm câteva instituții reprezentate cu acest prilej: Institutul Zoologic din Chișinău (Republica Moldova), Universitatea din Bologna (Italia), Institutul de Zoologie al Academiei Slovace de Științe (Bratislava), Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie din cadrul Academiei de Științe din Republica  Moldova, Universitatea Lodz (Polonia) – Departamentul de Zoologie și Hidrobiologie Nevertebrate din Priștina(Kosovo), Muzeul Național de Istorie Naturală“Grigore Antipa“ (București), Institutul Național de Geologie din București, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Universitatea “A.I. Cuza” Iași, Universitatea București- Facultatea de Biologie, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu“ București, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Plantelor din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

De asemenea, alături de Muzeul Olteniei, la manifestare, va fi reprezentată Facultatea de Horticultură din cadrul Universității Craiova și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Dolj.

Studiile științifice prezentate în cadrul Conferinței sunt, în general, rezultatul unor îndelungi cercetări a micro- și macro-organismelor din diverse ecosisteme sau sunt rodul analizei unor fenomene geologice și climatic petrecute în diverse bioregiuni.

Toate lucrările care vor fi susținute au primit girul unui colegiu științific reprezentat de personalități academice din țară și străinătate și vor fi tipărite în anuarul “Oltenia. Studii și Comunicări Științele Naturii”, ajuns la cel de-al XXXIX-lea număr.Menționăm că, începând din anul 2008, revista este indexată de către CNCSIS, în categoria B și este inclusă în diferite baze de date internaționale (ex. Thomson- Reuters, EBSCO ș.a.).

            Informăm publicul craiovean că, în ziua de joi,7 septembrie, nu se pot efectua vizite în cadrul expozițiilor de la Secția Științele Naturii a Muzeului Olteniei, pentrua se asigura o bună desfășurare a lucrărilor acestui eveniment științific international.

 

IstoriaSecției de Științele Naturiiîși are începuturile în prima parte a secolului XX, când, către sfârșitul anului 1922, din îndemnul mai multor intelectuali din oraș, profesori, militari, avocați, a luat ființă societatea Cercul Științific Craiovean, cu scopul de a înfăptui în capitala Olteniei un muzeu de istorie naturală în felul aceluia din București, înființat sub direcțiunea lui Grigore Antipa în 1906. Prin urmare, urmare a eforturilor membrilor Cercului Științific Craiovean,la 2 decembrie 1923 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei, condus de profesorul de științe naturale Marin Demetrescu. După 4 ani de la înființare, respectiv în anul 1927, Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei a primit spre administrare și colecțiile Muzeului Regional de Antichități și Etnografie al județului Dolj, apoi la 13 mai 1928 s-a hotărât ca întregul muzeu să-și depășească aria de explorare la ținutul oltean și să funcționeze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, sub conducerea profesorului Marin Demetrescu (…). Pe parcursul deceniilor, în ciuda dificultăților de expunere, patrimoniul secției s-a constituit și îmbogățit continuu din donații, achiziții, transferuri, schimburi și colectări efectuate de către specialiștii secției în cadrul activităților de cercetare întreprinse în diferite zone ale Olteniei. În prezent, patrimoniul Secției de Științele Naturii cuprinde peste 113.000 de piese,practic, jumătate din tot patrimoniul Muzeului Olteniei. O însemnată valoare, documentată științific, repartizată în colecții de geologie, paleontologie, botanică, moluște, insecte, nevertebrate, pești, amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptile. O bună parte din patrimoniu a fost catalogat și introdus în circuitul informațional de către muzeografii secției.

Secția își desfășoară activitatea într-o clădire emblematică a Craiovei, în spațiile unuia dintre cele mai frumoase imobile ale orașului, cunoscut sub denumirea de Palatul Ramuri – Monument istoric și monument de Arhitectură, clasat la categoria B, însă a avut de-a lungul timpului locațiidiferite, astfel: a funcționat inițial în localul Palatului Administrativ din Craiova, actualmente sediul Prefecturii şi al Consiliului Județean Dolj, apoi,în spațiile de la Casa Băniei a funcționat 15 ani, 1934-1948, ulterior fiind găzduită în spațiul fostei Școli Primare “Madona Dudu” – actuala Secție de Istorie-Arheologie, și mai departe, în 1975,  va primi în administrare Casa Bengescu din str. Brestei nr. 25, iar începând cu anul 1979 a primit imobilul fostei tipografii și edituri Ramuri, devenind în mediul muzeal național una dintre secțiile de științele naturii cu un aport științific deosebit de important în lumea științică a științelor naturii, datorită eforturilor neîntrerupte de tezaurizare a culturii materiale şi a evenimentelor memorabile. Crearea acestei secții muzeu a fost o provocare pentru autorităţi, dar şi pentru specialişti, deoarece a reprezentat o proiecţie, mai concentrată, a unui discurs muzeal integrat al secțiunilor de științele naturii din Oltenia.

Fundamentarea, ca secție de bază a Muzeului Olteniei, a fost determinată de acţiunile unor personalităţi politice şi de artă ale Craiovei, precum: Constantin  Negrescu, Ştefan Ciuceanu, Marin Demetrescu, C.S. Nicolăescu Plopşor, Alfred Vincenz,

Un moment important în funcţionarea Secției de Științele Naturii, l-a constituit anul 1928, când s-a hotărât ca Muzeul de Istorie Naturală a Craiovei, ce gestiona la acea vreme și colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, să funcţioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, condus de profesorul Marin Demetrescu.

În acest context, specialiştii muzeului craiovean au devenit creatorii primei instituţii de cercetare ştiinţifică de ştiinţele naturii, cei care au redactat primele reviste şi studii de specialitate.

Vreme îndelungată, din 1915, şi până la înfiinţarea Universităţii din Craiova, Secția de Științele Naturii a fost singura instituție care şi-a propus să cerceteze flora şi fauna din zona Olteniei, militând pentru a împiedica distrugerea sau înstrăinarea colecțiilor impresionante de științele naturii din zona Olteniei.

După anul 1989, eforturile specialiştilor din cadrul Secției de Științele Naturii precum și a Consiliului Județean Dolj, s-au îndreptat spre consolidarea, restaurarea şi modernizarea sediilor, urmând apoi organizarea expoziţiilor permanente pe baza bogatului patrimoniu existent. Realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, expoziţiile reprezintă o invitaţie adresată tuturor iubitorilor de frumos.

În discursul muzeografic al ultimilor ani, Muzeul Olteniei a fost sprijinit constant de către Consiliul Judeţean Dolj, în subordonarea şi administrarea căruia se află.

Și misiunea Muzeului Olteniei continuă frumos și constructiv pentru valorificarea potențialului covârșitor pe care patrimoniul local îl deține și subliniem oridecâteori avem ocazia, obiectivele pe care le dezvoltăm în prezent, respectiv: Cula Cernătescu (Comuna Cernătești–Dolj), Cula Izvoranu- Geblescu (Comuna Brabova–Dolj), monumente istorice remarcabile ce reconfirmă importanța conexiunii comunităților locale cu patrimoniul lor, cu necesitatea valorificării și păstrării zestrei culturale deținute.

 

 

 

 

Detalii

Începe:
septembrie 7 @ 08:00 UTC+2
Se termină:
septembrie 9 @ 17:00 UTC+2
Eveniment Category: