Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Va asteptam in Magazinul de Artă Tradițională și Suveniruri, Craiova, str. Popa Șapcă nr. 8

1 noiembrie 2019 @ 08:00 - 31 decembrie 2021 @ 17:00 UTC+2

Vine o vreme când amintirile din viața fiecăruia dintre noi se transformă într-o poveste de istorie, tradiție, artă, în care ne (re)găsim obiectul fermecat, cu care putem călători oriunde și oricum în lume, cu prietenii de atunci și de acum!

În acest context, inspirația vine din lumea tradițiilor, istoriei și științelor naturii de la Muzeul Olteniei: Magazinul de Artă Tradițională și Suveniruri , Craiova, str. Popa Șapcă nr. 8, vă așteaptă într-o incintă spațioasă și primitoare lângă Secția de Științele Naturii!

Cunoscut craiovenilor sub vechea denumire „Carul cu Oale”, magazinul de Artă Tradițională și Suveniruri din cadrul Muzeului Olteniei, este un hibrid între concept store și gift shop. Piesele de colecție, dar și alte produse (care variază de la port popular, ceramică, scoarțe oltenești până la obiecte moderne prelucrate sau pictate manual), sunt create atât de meșteșugari autentici cât și de tineri designeri pentru care obiectele din patrimoniul instituției, fie că vorbim de etnografie, tradiții, istorie, au stat la baza inspirației.

Demersul nostru de constituire a unei astfel de expuneri autentice cu vânzare, într-un spaţiu minunat, din perspective arhitecturale şi decorative, evidenţiază obiectul/meşteşugul popular, printr-o ambientare inedită, pe cât posibil, apropiată unor „realităţi” cotidiene, astfel încât produsele tradiţionale să fie receptate de vizitatori în toată autenticitatea şi valoarea lor.

Obiectele, prezentate spre vânzare, cuprind o gamă diversificată a artei şi creaţiei populare, de la costume populare la ceramică, unelte de bucătărie, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port. Descoperi în acest spaţiu identitar, ceramica smălţuită şi nesmălţuită, provenind din centre încă active ale olăritului din Oltenia (Horezu – Vâlcea, Oboga – Olt, Şişeşti –

Mehedinţi, Vlădeşti – Vâlcea, Româna – Olt etc), din Harghita şi Covasna, din Suceava, obiecte de artă şi utilitare, sculptate în lemn (căuce, furci, scaune din lemn, măsuţe, linguri, blaturi, tocătoare, tacâmuri din lemn, blide şi blidare, cruci, pistornice, etc.), tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal etc.
Tipologia obiectelor religioase este variată, de la icoană la sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depăşire a propriilor limite şi a barierelor dintre noi, ca sprijin şi nădejde, ca semn al biruinţei vieții.

„Magazinul de Artă Populară şi Suveniruri” oferă spre vânzare o gamă variată de obiecte moderne: figurine istorice, căni, suporţi, magneţi etc, pe care sunt imprimate imaginile celor trei locaţii expoziţionale ale Muzeului Olteniei Craiova, dar şi obiecte aflate în patrimoniul instituţiei, specifice colecţiilor deţinute de Secţiile de Etnografie, Istorie-Arheologie şi Ştiinţele Naturii.

Astfel, iubitorii de artă tradiţională îşi pot alege reprezentări de scoarţe şi covoare olteneşti, pasionaţii de ştiinţele naturii îşi pot cumpăra imagini cu specii deosebite aflate în colecţiile de paleontologie, minerale şi roci, moluşte, păsări, fluturi exotici, botanică etc. Iubitorii de istorie sunt atraşi cu ilustrate reprezentând veşminte, bijuterii (paftale, cercei, brăţări de aur), de o reală valoare patrimonială, ce provin din tezaurele descoperite în judeţul Dolj (Tezaurul de la Bucovăţ, judeţul Dolj, sec. al XVI-lea).

 

Detalii

Începe:
1 noiembrie 2019 @ 08:00 UTC+2
Se termină:
31 decembrie 2021 @ 17:00 UTC+2
Eveniment Category: