Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Un exponat rarisim de 106 ani – stăncuță cu albinism total, în expunere liberă la Muzeul Olteniei – Secția de Științele Naturii!

februarie 1 @ 08:00 - 17:00 UTC+2

Publicul craiovean este invitat,  în perioada 01-29.02.2024, la Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Științele Naturii,pentru a admira în expunere liberă – stăncuță cu albinism total, piesaclasată în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național (P.C.N.) în anul 2020.

Exemplarul, de aproape 106 ani, a fost colectat în Austria, la Tirol, la 24.06.1918, de către Dionisie Linţia care, de altfel, s-a ocupat și de prepararea acestei rarisime piese.

Stăncuța este cea mai mică dintre speciile familiei Corvidae, fiind considerată totodată a fi una dintre cele mai inteligente specii de păsări din regiunea palearctică.

Pasărea expusă la Secția de Științele Naturii a muzeului face parte din lotul de piese donate muzeului nostru, de către renumitul ornitolog bănățean Dionisie Linţia, în anul 1926, la împlinirea a 3 ani de la înființarea Muzeului de Istorie Naturală al Craiovei; are o deosebită valoare documentar-științifică, reprezentând un foarte rar exemplar cu albinism total (anomalie genetică manifestată prin incapacitatea organismului de a produce pigmentul natural numit melanină).

Coroborând valoarea sa documentar-științifică cu cea memoria­listică, piesa a întrunit condițiile de clasare în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național (P.C.N.) în anul 2020.

Caracteristici bio-ecologice ale speciei:

– este o pasăre sedentară  în țara noastră, populând atât așezările urbane sau rurale cât și pădurile de foioase de la șes până în etajul montan (circa 800 m altitudine);

– este monogamă, perechile păstrându-se, de regulă, toată viața;

– cuibărește semicolonial, populațiile din areale sălbatice își construiesc cuibul în scorburi și în pereți de stâncă, pe când cele antropofile în diferite cavități din ziduri, coșuri, ornamentații, în clopotnițe, sub acoperișuri etc; la construirea sau renovarea cuibului participă ambii parteneri, care, tot împreună, se ocupă de creșterea puilor.

– este omnivoră și sociabilă, hrănindu-se adeseori pe terenuri agricole împreună cu alte corvide (ex. cioara de semănătură) sau cu grauri; hrana ei constă în mici nevertebrate culese de pe sol (în special insecte), semințe, fructe, resturi menajere, iar ocazional consumă ouăle altor specii de păsări;

– în ce privește longevitatea, vârsta maximă înregistrată la exemplare inelate a fost de 20 de ani si 4 luni,  (Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. 2017. EURING list of longevity records for European birds).

 

Detalii

Dată:
februarie 1
Oră:
08:00 - 17:00 UTC+2
Eveniment Category: