
Vă propunem un itinerar fascinant în județul Dolj, într-un areal care se întinde pe o suprafață de aproape 600 de kilometri pătrați, având ca repere istorice și culturale cele trei cule emblematice din nord-vestul, nord-estul și sud-vestul acestui teritoriu: Cula Poenaru, în comuna Almăj, Cula Izvoranu-Geblescu, în comuna Brabova și Cula Cernăteștilor, în comuna Cernătești. În sud-est, vizita continuă cu două obiective importante din Craiova: Secția de Istorie-Arheologie și cea de Etnografie a Muzeului Olteniei, unde capitolul tumultos de istorie pe care culele îl ilustrează, dar și meșteșugurile pe care le-au făcut să dăinuiască pot fi pe larg descoperite.
Situate într-o zonă cu un important patrimoniu cultural, reprezentat de tradiții și de un fascinant trecut istoric, culele sunt construcții de tip semifortificat, specifice zonei de sud a României. Construite la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de mica boierime din mediul rural, acestea au avut de-a lungul timpului atât rol rezidențial, cât și de apărare împotriva invaziilor otomane și ale haiducilor.
Cula Poenaru se regăsește pe Ruta Culelor, în cadrul proiectului România atractivă, unicitatea sa fiind reprezentată de frescele care acoperă bolta somptuoasă, cu motive vegetale și reprezentări inspirate din fabulele lui Esop. Celelalte două cule menționate, Cula Izvoranu-Geblescu și Cula Cernăteștilor, au fost restaurate, consolidate și redate circuitului turistic și cultural, ca puncte muzeale aflate în administrarea Muzeului Oltenei, ca urmare a unui proiect cu finanțare europeană, derulat de Consiliul Județean Dolj. În interior, au fost amenajate expoziții cu caracter etnografic și istoric, care redau povestea locurilor și a oamenilor care au trăit în această zonă. Astfel, vizitatorii vor descoperi documente cu mare valoare istorică, exponate arheologice, colecții de monede, medalii, uniforme și costume populare, țesături, unelte și ustensile folosite în gospodăriile oltenești, vase, dar și reproduceri ale unor încăperi tipic rurale sau ale unor ritualuri care au definit aceste comunități din sudul Olteniei.
Zona în care se află culele are o importanță aparte și din punct de vedere gastronomic, pentru că în aceste localități se perpetuează obiceiul de a prepara pâine în țest, azimă cu roșii, ciorbă de raci sau saramură de pui, după rețete trainice, promovate în cadrul proiectului „Dolju-n bucate”.
În jurul acestor obiective s-au coagulat comunități și inițiative culturale care au atras categorii diverse de public: elevi care participă la ateliere de creație, șezători, serbări, exploratori însoțiți de ghizi locali, vizitatori care participă la evenimentele naționale Noaptea Muzeelor la Sate și Festivalul Film în Sat, derulat în Cernătești, sau la Târgul de Toamnă, organizat la Brabova.
Relevanța proiectului pentru conservarea patrimoniului național a fost validată nu doar prin articole în publicațiile de profil, ci și printr-un prestigios premiu acordat arhitectului Sever Mitrache la Trienala Națională de Restaurare, în anul 2022, la categoria „Monumente din mediul urban și rural – construcții civile”. În prezent, instituțiile de resort, împreună cu specialiștii de la Muzeul Olteniei, întreprind demersurile necesare includerii celor două obiective în patrimoniul UNESCO, un pas esențial pentru recunoașterea valorii lor universale.
Te invităm într-un TUR VITRUAL al Culei Cernăteștilor:
TUR VITRUAL al Culei Cernăteștilor
Aici poți face un TUR VITRUAL al Culei Izvoranu-Geblescu:
TUR VITRUAL al Culei Izvoranu-Geblescu