Colecţia de obiecte de cult folosite în spaţiul ritualic al gospodăriei ţărăneşti olteneşti în afara icoanelor de vatră prezentate la colecţia „iconărit”, cuprinde o serie importantă de obiecte ritual-simbolice folosite în diverse temporalităţi şi prilejuri sacre (sărbători, rituri şi ritualuri de trecere, ritualurile din ciclurile calendaristice etc.)
Pistornicele erau şi sunt încă folosite pentru sacramentarea copturilor rituale sau ca semn de trecere în mâna mortului (în ritualul înmormântării).
Formele pistornicelor erau dintre cele mai nuanţate (preponderentă fiind forma de cruce), dar cu o acoperire simbolică complexă şi motivată. În aceeaşi ordine, materialul din care sunt construite are relevanţă simbolică; de obicei, în Oltenia, au fost lucrate din lemn de păducel în relaţie şi consonanţă simbolică cu patimile Mântuitorului.
În acelaşi registru, menţionăm pistornicele sub formă de brad (crucea multiplă) ce pot face trimiteri la structuri cultural-religioase precreştine, precum şi la texte folclorice ritualice (în special la textele de colind).
O reprezentare a Sfântului Mihail înaripat şi nimbat, purtând în mâini sabia şi cumpăna, imagine incizată şi pictată în partea centrală a unei cruci multiple. Piesa este datată 1826 şi a fost lucrată tot în nordul Gorjului.