Expoziţia Oltenia Preistorică reprezintă un periplu prin preistoria spaţiului geografic delimitat de Carpaţi, Dunăre şi Olt, fiind prezentată, într-un concept original, viaţa comunităţilor omeneşti începând din Epoca Paleolitică (cca. 35.000-15.000 a.Chr.), de-a lungul Epocii Neolitice (cca. 6600-3700 a.Chr.) şi până în Epoca Bronzului (cca. 3700-1200 a.Chr.). Expoziţia, prin tematică şi modul de prezentare, îşi propune să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii.

Vizitatorul care trece pragul expoziţiei Oltenia Preistorică va descoperi, mai întâi, o reproducere (butaforie) a Peşterii Muierii şi craniul de Homo Sapiens, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani. Discursul expoziţional continuă în interiorul unei reproduceri de locuinţă neolitică (butaforie) descoperită la Cârcea (Dolj), acolo unde se găseşte una dintre cele mai vechi aşezări de acest fel din România. De asemenea, aici sunt puse în evidenţă unele dintre cele mai vechi vase ceramice, pictate şi modelate cu mâna, descoperite la Cârcea (Dolj) sau Grădinile (Olt), topoarele de piatră neolitice de la Toceni (Dolj), precum şi mai multe figurine antropomorfe şi zoomorfe, fiind prezentată astfel, într-un mod fericit, simbioza dintre sfera materială şi spirituală, atât de caracteristică acestor comunităţi umane.

Perioada de tranziţie de la Neolitic la Epoca Bronzului este reprezentată de reconstituirea unui atelier metalurgic (butaforie), deoarece, în această perioadă, oamenii descoperă şi încep să folosească metalul – cuprul, dar şi de reconstituirea unei movile funerare – mormânt caracteristic epocii – cu piese specifice care erau depuse alături de defuncţi. Prin prezentarea acestei perioade, publicul va înţelege corect fenomenul indo-europenizării continentului nostru, momentul când începe să se contureze identitatea europeană.

Ultima parte a acestei expoziţii este dedicată populaţiilor care au trăit şi au creat în cadrul aşa-zisei culturi Cârna – Gârla Mare, din Epoca Bronzului. Numeroase descoperiri atribuite acestei culturi au fost făcute de-a lungul sectorului oltean al văii Dunării. Având în vedere faptul că această cultură este mai bine cunoscută datorită cimitirelor de incineraţie (aşa-numitele „câmpuri de urne”), printre cele mai importante numărându-se cele descoperite în judeţul Dolj, la Cârna, Bistreţ şi Ghidici, a fost recreat într-un spaţiu expoziţional special, în mărime naturală, o porţiune a unui astfel de câmp de urne (butaforie). Ceea ce impresionează mai presus de orice este însă ceramica, care prin formele şi motivele decorative atinge în această perioadă a preistoriei, rangul de artă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.