Paleoliticul al cărui nume provine din termenii greceşti palaios, „vechi”, şi lithos, „piatră”, adică epoca veche a pietrei, se desfăşoară pe o perioadă de aproximativ 1 milion de ani (cca 1000000 – 13000 a. Chr.) şi a fost împărţit în trei etape: paleoliticul inferior (cca 1 000 000 – 100 000 a. Chr.), paleoliticul mijlociu (cca 100 000 – 33 000 a. Chr.) şi paleoliticul superior (cca 33 000 -13 000 a. Chr.).

Piesele deţinute de Muzeul Olteniei şi datate în această din urmă perioadă, provin în special din localitatea Baia de Fier, judeţul Gorj, unde, în „Peştera Muierilor”, s-au găsit nenumărate unelte din cuarţ şi cuarţit, dar şi un adevărat „cimitir” cu schelete fosile de urs de peşteră.

De asemenea, tot aici, s-au descoperit şi câteva oase umane, reţinând atenţia, în mod special, un craniu de Homo Sapiens, precum şi bogate urme de locuire post¬paleolitice.

În baza unor estimări preliminarii ale specialiştilor în antropologie, se pare că acest craniu uman găsit în „Peştera Muierilor” a fost al unei femei care a murit aproximativ la vârsta de 40 ani. Craniul de la Baia de Fier, jud. Gorj, certifică, alături de alte descoperiri din Europa de sud-est, începutul procesului de colonizare a Europei de către omul modern. Colecţiile mai cuprind şi unelte din piatră paleolitice, găsite în localitatea Dârjov, judeţul Olt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.