Piesele incluse în categoria tezaur (cuprinzând un număr de 721 piese) sunt obiecte de aur dar şi de argint, de o mare valoare istorică şi artistică: obiecte de podoabă romană, bijuterii de aur cu pietre preţioase (colier format din 20 de lănţişoare din aur, care leagă între ele şase medalioane cu placă de aur şi mozaic fin), ceasuri de aur aparţinând lui Gheorghe Chiţu, lui Alexandru şi Aristitei Aman, fes de ceremonii, împodobit cu 37 de monede mici de aur şi perle, aparţinând familiei Cornetti.

Tot în această categorie se înscriu şi tezaurele monetare, precum cel de la Dudaşul Schelei care pe lângă numărul mare de monede (ducaţi, florini, groşi etc.) cuprinde şi obiecte de podoabă (brăţări şi inele sigilare).

Colecţia „Tezaur” a Muzeului Olteniei s-a mărit în anul 2011 cu o descoperire cel puţin surprinzătoare având în vedere locul în care aceasta s-a găsit: este vorba de un tezaur monetar de 75 de monede de aur (secolul al XIXl-ea) scos la lumină în cadrul săpăturilor arheologice de la Desa, jud. Dolj.