Catalogul Colecţiei de păsări (Aves) a Muzeului Olteniei este un instrument de valorificare ştiinţifică a uneia din cele mai importante colecţii a secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, respectiv a colecţiei de păsări, aceasta reunind 1739 de exemplare (1060 de păsări naturalizate, 670 de balguri, 6 trofee, 3 schelete), conservate în depozitul şi-n spaţiile expoziţionale ale muzeului.
Catalogul, în forma lui actuală, reprezintă principala sursă bibliografică în activitatea de clasare a patrimoniului ornitologic al muzeului, însă este o cale importantă de informare şi pentru publicul de toate vârstele, care este preocupat de valorile patrimoniului natural şi muzeal. Acest lucru este facilitat de elementele auxiliare care sunt cuprinse în lucrare, cum ar fi: indexul sistematic, indexul alfabetic al denumirilor ştiinţifice şi populare, lista localităţilor din care s-a făcut colectarea cu indicarea speciilor colectate, planşele color cu păsări din colecţie ş.a. Fiecare exemplar de pasăre introdus în catalog este prezentat cu următoarea succesiune de date: locul şi data colectării, vârsta şi sexul, numele colectorului, modul de preparare-conservare şi numărul de inventar. Speciile cu statut de Monumente ale naturii sunt precizate în continuarea denumirilor populare.
Pentru cunoaşterea unor caracteristici bio-ecologice importante ale speciilor de păsări prezente în colecţie şi provenite din avifauna ţării, am considerat potrivită inserarea în cuprinsul catalogului, a unui tabel cu date succinte privind fenologia, habitatul preferat şi statutul de ameninţare al speciilor de păsări, atât pe plan naţional cât şi european.
Pentru accesibilitatea catalogului în rândul persoanelor străine, unele texte (introducerea, denumirile populare ale păsărilor, titlurile elementelor grafice ş.a.) sunt redactate şi în limba engleză.